Valikko Sulje

Masters SM: Nostajien kommentit

Kuvat ©Suomen Voimanostoliitto ry

Kysyimme kommentteja itse nostajilta viime viikonlopun Mastersien SM-kisoista. Mainittakoon yleisesti, että kisat menivät hyvin sekä seuran että nostajien puolesta. Kaikki saivat hienoja onnistumisia, vaikka osalla jäi ainakin omasta mielestään parannettavaa. Kaikki saivat myös arvokasta kokemusta kisaamisesta. Kaksi sai mitalinkin. Onnea vielä kerran heille.

Sitten itse asiaan. Annetaan kilpailijoiden kertoa itse kokemuksistaan. Heiltä kaikilta kysyttiin samat kysymykset:

 1. Mitä tavoitteita olit asettanut ennen kisaa?
 2. Miten valmistautuminen sujui?
 3. Miten itse kisat menivät ja miten onnistuit tavoitteissasi?
 4. Miten tästä jatketaan eteen päin?

Karipekka Lakela

 1. Katselin ranking-listaa ja ajattelin että hyvänä päivänä mitali on mahdollinen, joten sitä lähdettiin hakemaan.
 2. Treenit ovat menneet hyvin koko vuoden ja terveys on pitänyt. Valmentaja valitsi ohjelmat niin, että kehitys oli jatkuvaa.
  Viimeisellä viikolla ennen kisoja flunssa meinasi tehdä kaiken tyhjäksi, mutta kisa-aamun kunto oli riittävän hyvä.
 3. Kisat meni mukavasti hyvässä hengessä. Hieno oli nähdä miten kaikki neuvoi ja tsemppasi ensikertalaista.
  Lämmittelyissä rauta tuntui painavan joka lajissa ja kyykyn toinen nosto meni automaattikorotuksella pienen arpomisen takia. Penkin 1. nostossa oli pieni hässäkkä väärän jalan asennon takia, mutta nosto saatiin tehtyä kuitenkin.
  Raudat olivat koko päivän varsin maltillisia. Kulta karkasi ulottumattomiin jo kyykyssä, joten maksimien repimiselle ei ollut tarvetta. Tehtiin joka lajiin varmasti tulos ja seurailtiin, ettei Late tule ohitse. Lopulta onnistuminen oli erinomaista. Tavoite saavutettiin ja pykälällä paremmaksi.
 4. Nyt tehdään jotain muuta treeniä hetken aikaa ja otetaan painoa alas. Keväällä alettava varmaan tähyämään seuraavia kisoja?

Jussi Harmaala

 1. Tavoitteena oli uudet omat ennätykset!
 2. Valmistauminen meni todella hyvin ennen viimeistä viikkoa, jolloin iski räkätauti päälle.. En ole ollut kahteen vuoteen kipeenä ja nyt sit pahimmalla hetkellä se iski.
 3. Kisat menivät suunnitellusti. Kyykkyyn ennätysraudat toiseen nostoon ja kolmannellakin vielä parannettiin. Penkissä mentiin pienillä korotuksilla huomaten, että on mahdollisuudet kilpailla mitallista eli kaikki kilot talteen! Kolme onnistunutta nostoa sivuten omaa voimanostokisan penkkiennätystä. Vedossa taktikoitiin kolmanteen kilot, jotka olisivat onnistuessaan mahdollistaneet hopean ja olisivat pakottaneet kilpakumpannin vetämään enemmän. Onnistuin, mutta niin onnistui vastustajakin eli pronssia tuli. En voi olla kuin tyytyväinen, kun yhteistuloksen ennätys parani 15kg.
 4. Nyt hetki huilaillaan ja sitten aloitetaan treenaamaan kohti ensivuoden kisoja.

Esa Hiltunen

 1. Kyseessä on siis minun ensimmäinen kilpailuvuoteni kyseisen harrastuksen parissa ja reilu 4 vuotta vasta voimanostoharjoittelua takana. Vanhoilla päivillä on siis tullut aloitettua tämä harrastus. Tavoitteena oli aluksi saada onnistuneet nostot kaikista lajisuorituksista sekä haistella ilmapiiriä yleensä ja toimintatapaa itse kisapaikoilla. Sitä kuinka käytännössä kaikki menee.
 2. Valmistautuminen meni ihan harjoitusohjelman mukaan, Treenaan paljon yksin ja pyrin tulemaan seuran yhteisiin treeneihin kerran tai kaksi kahdessa viikossa.
 3. Onnistuminen kisoissa meni yhteistuloksen osalta hyvin. 35 kg parannus siinä. Kyykky meni nykyiselle tasolle hyvin, mutta penkissä jäi paras rutistus kyllä tekemättä. Maastanostot olivat sitten kyllä parasta antia ja menivät hyvin.
 4. Nälkää jäi ja treenit jatkuu normaalisti. Varmaankin tulee enemmän käytyä kansallisia kisoja vuonna 2022. Saa kilpailurutiinia lisää. Tähtäin siellä Oulun SM-kisoissa marraskuussa kuitenkin on.

Jani Helenius

 1. Elämäni ensimmäiset kisat, joten tavoitteena oli tehdä onnistuneet suoritukset kaikkiin ja mielellään uusia ennätyksiä.
 2. Ihan ok. Kisoihin valmistava treenijakso sujui hyvin, mutta lihashuollosta olisi pitänyt pitää parempaa huolta. Nyt paikat meni hieman liian jumiin ja lisäksi jätin painonpudotuksen vähän liian myöhäiseksi.
 3. Hyvin ja huonosti. Kyykky meni hienosti. Kolme onnistunutta suoritusta ja oma ennätys, joten olen todella tyytyväinen. Penkki sujui myös hyvin. Sivusin omaa saliennätystäni, joten täytyy olla tyytyväinen, kun pystyin tekemään sen myös SM-kisoissa. Veto ei sitten enää oikein kulkenutkaan. Punnituksen jälkeinen ja sarjojen välissä tankkaus ei varmaan ollut riittävää ja energiavarastot oli aika tyhjät vedon aikaan. Lisäksi aloituspainon piti olla varma, mutta lämmittelyissä jo huomasin ettei veto oikein kulkenut ja olisi pitänyt reagoida heti pudottamalla aloituspaino alemmas. Vielä kun loppuojennuksissa oli korjattavaa, niin en saanut hyväksyttyjä nostoja vedosta, joten jäin ilman tulosta. Se tietysti harmittaa, koska muuten kisa sujui hyvin.
 4. Otetaan opiksi lukuisista virheistä ja tullaan entistä viisaampana ja vahvempana takaisin vuoden päästä.